Monday, May 31, 2010

De ce limba engleza tinde sa devina limba universala

Am auzit in ultima vreme tot felul de afirmatii potrivit carora limba engleza a devenit limba universala a planetei datorita flexibilitatii sale si usurintei de invatare.
As vrea sa clarific cateva lucruri si sa aduc argumente care demonstreaza alte motive pentru care limba engleza a devenit atat de populara in lumea intreaga (este un proces care a durat peste un secol).
Da, engleza este intr-adevar o limba sintetica, desi nu a fost dintotdeauna asa. Imi aduc aminte ca in facultate cursul de Engleza Veche mi s-a parut extrem de greu iar limba suna mai degraba a germana sau scandinava.

1. Popularitatea limbii engleze se datoreaza in primul rand unor factori politici si economici care s-au prefigurat la finalul secolului 19, inceputul secolului 20, atunci cand s-a schimbat treptat balanta marilor puteri ale lumii iar America, cea mai mare tara vorbitoare de limba engleza, a preluat hegemonia politica, economica si industriala, consoldandu-si pozitia dupa cele doua razboaie mondiale.

2. Sa nu uitam de Imperiul Britanic, care a dominat lumea timp de cateva secole si a exportat limba engleza spre alte continente in coloniile sale (in calitate de putere suprema maritima, industriala, economica si culturala, preluand acest statut de la Franta).

3. In India, tara cu cea mai numeroasa populatie de pe planeta, fosta colonie britanica, administratia tarii s-a desfasurat in limba engleza, iata de ce indienii, acum imprastiati prin lumea intreaga, au contribuit si ei la raspandirea englezei ca prima limba straina

4. Prin comercializarea sistemului de operare Windows, Microsoft a transformat engleza in limba universala a calculatoarelor si a internetului (80% din informatia de tip electronic este in limba engleza), acesta fiind un aspect foarte important al comunicarii in epoca moderna (nu toate popoarele sunt la fel de nationaliste ca francezii sau rusii incat sa traduca Windows in propria limba!)

5. Filmele americane, accesibile ca pret, mesaj, preferatele multor canale de televiziune au propagat o engleza usor de asimilat, mai ales in tarile unde se practica subtitrarile (industria din America fiind cea mai prolifica din lume)

6. Din ce in ce mai mult, artistii care isi doresc sa patrunda pe piata muzicala internationala abordeaza texte in limba engleza, pentru a targheta o audienta cat mai larga (tarile vorbitoare de limba engleza ocupa o patrime din glob)

Astfel, engleza devine in mod logic cea mai viabila solutie pentru comunicarea internationala atat in mediul de afaceri cat si cel diplomatic ajungand la statutul de "lingua franca".
Da, engleza este intr-adevar o limba flexibila si destul de usor de invatat (nu si pentru asiatici iar pentru latini poate parea dificila). Marele avantaj al englezei este ca lexicul sau are foarte multe cuvinte scurte (o silaba sau doua) care sunt usor de retinut, dar in acelasi timp, aceste cuvinte au de obicei foarte multe sensuri si iti ia ceva timp sa identifici nuanta in context...
Un alt atu al englezei este existenta unui asa zis vocabular de baza, foarte redus, care fiind asimilat devine suficient pentru a comunica, din acest motiv multi vorbitori de engleza ca si limba straina se plafoneaza in acest punct, nefiind interesati sa-l extinda, pentru ca in fond nu ar avea nevoie. Acest vocabular de baza/simplist al limbii engleze este de obicei cel auzit prin filmele americane adresate unui public larg, cum ar fi serialul TV “Friends”. Daca stii macar putina engleza nu ai cum sa nu intelegi replicile personajelor iar asta te face sa crezi ca stii deja suficienta engleza!
Versiunea britanica si cea australiana mi se par cel mai greu de digerat. Si asta nu datorita vocabularului ci mai ales pronuntiei. Simplificarea englezei in timp la nivel de vocabular nu inseamna deci si unificarea pronuntiei, care ramane specifica fiecarei zone.

Da, engleza pare la prima vedere usoara si flexibila, daca te limitezi la achizitionarea lexicului sau fundamental dar, eu personal, dupa ce am utilizat engleza timp de mai bine de 15 ani inca am impresia ca numai nativii pot stapani aceasta limba extrem de bine, pentru ceilalti, engleza este si ramane, de cele mai multe ori, doar “a currency for communication”.

1 comments:

UK News said...

Si imperiul roman au cotropit si au colonii si totuși italiana nu se vb așa de des

Post a Comment