Friday, June 4, 2010

Cea mai mare catastrofa ecologica din America

Stirile care anunta ca scurgerea de petrol rezultata din explozia platformei petroliere care a avut loc pe 20 aprilie 2010 in Golful Mexic nu sunt decat niste zvonuri disperate cu scopul de a linisti planeta. Dar acest accident este un dezastru de a carui amploare nici nu putem sa ne dam seama deocamdata.
Toate incercarile de a infunda conducta pentru a opri scurgerea au esuat, dar asta ni se comunica doar cu jumatate de gura la televizor iar unii mai optimisti (sau naivi) afirma chiar ca s-a pus capat problemei prin blocarea circuitului cu un zid de "ciment". Cine mai crede asemenea bazaconii? Ce poate sa faca un zid de ciment in fata unei scurgeri de mai mult de 3 milioane de litri de petrol PE ZI? Mi-e si greu sa-mi imaginez acest volum.
Un spectacol trist pentru flora si fauna zonei, devenite victimele petrolului. Ecosistem distrus poate pentru totdeauna pe coasta Americii.
Americanii se lupta cu terorismul, se duc sa impuna regimuri democratice in alte tari, acaparati mereu de goana dupa bani si putere, incat uita sa protejeze ceea ce au deja mai de pret, natura.
Nu sunt oare accidentele de genul acesta un fel de "genocid" ecologic, o crima contra naturii, un atentat la viata unor copii care nici nu s-au nascut inca?
Evident, dam vina pe neatentia umana, ignoranta, inconstienta si egoismul imbecil, dar invatam ceva din asta? Sub deviza "nu ni se va intampla noua", sau "pe noi nu ne afecteaza" traim in continuare fara sa ne marcheze prea mult asemenea intamplari. Insa ne intrebam cu nonsalanta uneori: "oare de ce murim pe capete de cancer?" sau "de ce apa potabila nu mai e potabila?", "meritam asa ceva?"
Explozia din Golful Mexic (si efectele ei) nu este o catastrofa naturala, ci una cauzata de o eroare umana inadmisibila. Ceea ce s-a intamplat si se intampla inca acolo mi se pare mai grav decat 11 septembrie, mai grav decat moartea lui Kennedy.
In doar cateva zile a fost distrusa o opera la care s-a lucrat timp de cateva mii de ani.
Enjoy the picture!

0 comments:

Post a Comment