Wednesday, June 2, 2010

China, o noua forta militara de temut, dar oare ce urmareste?


China s-a lansat recent intr-o ofensiva mediatica avand ca scop dezmintirea zvonurilor potrivit carora ar trebui sa existe temeri legate de cresterea considerabila a puterii sale de innarmare in ultima perioada.
Tarile occidentale acuza de ceva timp lipsa de transparenta a Chinei vis-a-vis de politica sa militara. Se pare ca in 2010 peste 532 de miliarde de yuani din bugetul national au fost alocati pentru aparare si cheltuieli militare. 
Faptul ca Pekinul refuza sa difuzeze date exacte despre cheltuielile sale militare genereaza in mod evident niste intrebari legate de ambitiile si obiectivele sale de viitor. Doreste oare China doar sa se protejeze sau planuieste sa cucereasca noi teritorii? 
Pe masura ce China acapareaza in ultimii ani prima pozitie in economia mondiala (in mod surprinzator si neasteptat pentru multi), am observat ca s-a rasturnat balanta de forte economice, oarecum fixata dupa cel de al doilea razboi mondial. Iar acest dezechilibru si aceste aparente ambitii nu pot decat sa anunte schimbari, la care urmeaza sa fim martori, doar ca nu stim inca exact despre ce este vorba. (Vreau sa evit sa fac paralela cu Germania anilor 30 secolul trecut... dar imi vine in cap fara sa vreau; oricum nu sunt aceleasi premise si nici porniri, dar mai stii?..:))
Daca urmareste doar sa-si apere interesele economice, e inutil. Conform estimarilor in 2040 China va deveni cea mai bogata tara din lume iar cota ei din PIB al lumii va ajunge la 40% (sa nu credem orbeste in aceste date, sunt orientative). Se pare ca in ultima perioada China investeste din ce in ce mai mult in resurse energetice, cucerirea spatiului si solutii informatice (invatand sarguincios de la altii si educandu-si tinerii in Occident!).
Pentru a mentine linistea in jurul acestui subiect Pekinul trebuie ori sa dea dovada de diplomatie, evitand sa-si atraga suspiciunea altor tari, ori sa ofere transparenta si sa arate care este situatia reala din acest punct de vedere. Deocamdata doar Ministerul Afacerilor Externe isi bate capul de acest aspect incercand sa nu deterioreze relatiile diplomatice printr-un discurs care se vrea linistitor si responsabil.
Cert este ca anumite tari sunt deja cuprinse de suspiciuni si temeri in ceea ce priveste planurile de dominatie mondiala ale Chinei.

0 comments:

Post a Comment