Friday, June 11, 2010

Diferenta dintre "a fi indragostit" si "a iubi"


Multa lume confunda cele doua, pentru mine insa au fost mereu doua trairi total diferite. Ceea ce pentru mine este atat de evident si logic pentru altii poate parea aberant (m-am mai confruntat cu polemici pe tema asta).

A fi indragostit de cineva - este un sentiment temporar, trecator dar foarte intens cauzat de prezenta cuiva care iti suscina atentia, te atrage, fie prin fizic fie prin altceva. Acest sentiment acapareaza mintea aproape total pentru o perioada si afecteaza gandirea rationala. Oamenii indragostiti sunt cei mai predispusi la nebunii sau actiuni iesite din comun (pe care nu e fac in mod obisnuit). Eu percep starea de a fi "indragostit" mai mult ca pe o patima, pasiune, aproape obsesie temporara, o energie incredibila, dar care in cele din urma dispare (nefiind alimentata sau in urma unei dezamagiri) sau se materializeaza intr-un sentiment mult mai profund si indelungat, acela de "a iubi".

A iubi pe cineva - este un sentiment de lunga durata, profund si rezistent la perturbari de mica amploare (certuri, neintelegeri), care apare in doua cazuri: in urma unui sentiment temporar de a "fi indragostit" sau in urma unui proces indelungat de cunoastere a unei persoane si care trece treptat prin starile: admiratie, respect, placut, atasament, drag. Trairea nu apare niciodata spontan si nici nu dispare rapid, pentru ca este cladita la un alt nivel decat cea descrisa anterior. A iubi pe cineva inseamna mai mult a-ti fi drag/a-ti pasa de cineva, a fi foarte atasat, a te atrage, a respecta foarte mult, dar toate la un loc.

Bineinteles este foarte greu sa descrii sentimentele prin cuvinte, dar uneori trebuie sa te faci inteles prin incercarea de a formula o definitie aproximativa.

Da, din punctul meu de vedere poti iubi pe cineva fara sa fi fost anterior indragosit de persoana respectiva. Sentimentul poate aparea in timp datorita mai multor factori.
De asemenea, poti sa fii indragostit de cineva fara ca aceasta emotie sa se transpuna intr-o iubire de lunga durata.
Cele doua sunt foarte des confundate. De vina sunt si filmele, in care personajele isi fac declaratii de dragoste mult prea repede (mai ales cele americane, pentru ca in limba engleza termenul uzual "i love you" poate avea mai multe nuante in functie de context, dar este intotdeauna tradus in limba romana prin "te iubesc").

Nu poti spune cuiva dupa 2 zile "te iubesc", poti eventual sa-i marturisesti ca "esti indragostit" pana peste urechi si n-ai stare.
Nu exista reguli pentru temporizarea acestor genuri de declaratii, pentru unii un "te iubesc" dupa o luna de relatie poate parea inoportun, pentru altii rezonabil.

17 comments:

Anonymous said...

nu pot decat sa iti dau dreptate 100% in ceea ce ai scris mai sus, care cele doua trairi sunt confundate atat de des din cauza ca oamenii traiesc cu impresia ca daca esti indragostit de cineva automat o si iubesti si vrei sa traiesti cat mai multe zile alaturi de acea persoana in stadiul in care esti in momentul ala, dar dupa cum spuneai si tu mai sus daca cealalta persoana nu iti raspunde cu acelasi sentiment, deci trairea ta de a "fi indragostit" nu este alimentata sau se termina intr-o dezamagire, aceasta va disparea.

Concluzia este urmatoarea: este frumos sa fii indragostit dar pentru a iubi cu adevarat pe cineva necesita mult timp si este destul de greu sa o gasesti.

Stela Gheorghe said...

Ok, daca am dreptate, de ce nu e de acord toata lumea? :))
Glumesc, pana la urma fiecare are dreptul sa isi sustina parerea.
Dupa mine, este imposibil sa fii indragostit tot timpul pe parcursul une relatii pt ca focul se stinge treptat dar e foarte bine daca ramane iubirea, care e mai "reliable", mai constanta si aduce mai multa satisfactie pe termen lung :)

Purple Penguin's Blog said...

In sfarsit citesc si eu ceva mai inteligent scris despre subiectul asta. Iti dau perfecta dreptate in legatura cu tot ce ai scris si ai felicitarile mele pentru modul in care ai expus subiectul.
Din pacate insa putin lume intelege asta si e si chestie de experienta, cand esti mai tanar cred ca te indragostesti mai usor si te astepti ca asa sa fie povestea ta. Sa porneasca totul de la faptul ca esti indragostit pana peste si sa tina tot restul vietii.
Uneori asa se si intampla. Alteori insa cand se duce magia aceea de la inceput se duce tot. Si mai apoi iti dai seama ca desi e frumos asa ai nevoie de altceva pe termen lung, de o persoana care sa-ti placa si pt. ceea ce e in realitate, nu cum o vezi cand esti indragostit. Daca se nimereste sa fie 2 in 1 e perfect dar nu e intotdeauna asa.

Stela Gheorghe said...

Da, paradoxal este faptul ca poti fi indragostit fara sa iubesti si sa iubesti fara sa fii indragostit :) Exista perioade cand cele doua coexista, si de care ne aducem aminte cu cea mai mare placere...

Anonymous said...

"indragosteala" este o stare aproape virtuala insa deosebit de intensa si paradoxal de reala in acelasi timp, generata de multi hormoni si instincte primare, pe un fundal rational cat mai diluat. "iubirea" presupune multa intelegere, maturitate plus loialitate si reprezinta o balanta echilibrata intre altruism si egoism intr-un cuplu bine sudat.

ancasav said...

Salutari,

nu stiu daca am fost vreodata indragostita in adevaratul sens al cuvantului (da, am simtit pasiune pentru respectivul - lucru pe care, la vremea aceea, respectiv 16 ani, il etichetam ca fiind dragoste). Iubire, am simtit si inca mai simt pentru persoana de langa mine. Si da, nu mai am de ceva vreme 16 ani si vad lucrurile altfel acum. Pe doi oameni nu ii leaga doar pasiunea, e mult mai mult. Uneori e greu de descris ceea ce simti pentru persoana iubita. Stii doar ca vrei sa fie mereu langa tine, ca atunci cand suni acasa iti raspunde vocea cunoscuta, ca ai un sprijin si tu, la randul tau, esti un sprijin pentru celalalt. Iubirea e un drum cu 2 sensuri: daruiesti si primesti. Un sens nu il conditioneaza pe celalalt ci il completeaza. Cand apare conditia, dragostea dispare si face loc complezentei, datoriei.
Ce inseamna "a fi indragostit"? Sa vedem reactiile unui adolescent si ale unui adult. (voi schimba in cele ce urmeaza registrul narativ)
1) Adolescentul abia a invatat sa se cunoasca, din punct de vedere emotional si fizic, corpul ii zbarnaie de hormoni si in toata harmalaia asta apare el (sau ea, depinde de cazul social abordat) si-i da peste cap si ultima bruma de ratiune. Oh da, adolescentul nostru e indragostit(a). Nu mai poate fara sa-l(o) vada, ii scrie biletele (sau, in fine, SMS-uri c-asa-i trendy acum)nu mai mananca (McDonald's a mai pierdut un client) si se cearta cu toata lumea (ca, de, e indragostit si mofturos). Uf, greu e cu dragostea asta. Si cand se trezeste ca el(sau ea) e de fapt cu altcineva lumea i se prabuseste. Sfarsitul lumii e pe-aproape. "Un suc, puisor? Sau o inghetata?" incearca mama disperata sa drege lucrurile. "Nu vreau nimic, lasa-ma-n pace" se aude o voce firava de dincolo de usa inchisa a dormitorului. Si azi asa, maine asa, pana la urma adolescentul nostru iese din camera, flamand si insetat, si anunta ca pleaca in club (l-au beepuit prietenii), unde, ca sa vezi, zareste un alt el (sau o alta ea) si viata devine iar roz. S.a.m.d....
2)Ei, dar ce faci cand subiectul nostru e adult, om in toata firea, cu licenta si chiar experienta de viata si peste care, tam-nisam, vine o "tornada a dragostei". El (sau ea) arata minunat, este liber(a) de orice obligatii (si prejudecati), ïl face pe subiectul nostru sa se simta in al noualea cer (nu specific momentul) iar acesta este in culmea fericirii. Hormoni? Sigur ca da, ca doar n-au disparut dupa adolescenta. Nebunie? Pai doar nu s-o rezuma viata asta la rutina si obisnuinta. Este indragostit(a)? Doamne, ar face orice pentru "tornada" sa. Iubeste? Pai... nu am raspuns mai sus?! (no comment).

ps - Cititorii acestui articol sa scuze eventualele "ace" si sa priveasca dincolo de cuvinte. Orice comentariu e binevenit.

Stela Gheorghe said...

Anca, ar trebui sa te apuci de scris povestioare :) chiar ai talent! Nu degeaba am terminat noi litere hihi, interesanta abordarea ta, asa mai psihologico-narativa.

Aramis said...

Si dragostea la prima vedere urmata de un consum fizic salbatic si spontan in ce categorie poate fi incadrata?
Dragoste,iubire,pasiune sau instincte animalice care ne domina?

Stela Gheorghe said...

Cred ca toate la un loc, dar in nici un caz acest tip de relatie nu este bazat pe iubire :) Ciudat mi se pare, ca am scris vreo 25 articole pe blog si asta cu dragostea atrage cel mai mult interes pana acum :)))

Elucubraţiile unui om normal! said...

Genial?

Anonymous said...

Salut Stela! Am o remarca ceea ce tine de al doilea subiect:"dragostea". Tu zici ca deasemenea este un sentiment (de lunga durata), atunci nu vad mare diferenta intre aceste doua, deoarece ambele sint sentimente. Dupa cum stim sentimentele sint trecatoare, inseamna ca si dragostea este trecatoare. Cum ramine atunci cu ceea ce de fapt inseamna "dragoste adevarata"?
S-apoi, noi toti (oamenii), deoarece sintem diferiti, avem pareri diferite, gindim diferit. Atunci care ar fi adevarul, pe cine sa crezi, care este adevaratul standard al Dragostei?

Stela Gheorghe said...

Nu exista un adevar absolut, mai ales cand e vorba de sentimente. Pt unii este mai trecator decat pt altii. Totul este relativ si depinde de om si de circumstante. Eu am explicat mai sus diferenta dintre cele doua, din perspectiva mea. Sper ca este destul de clar :)Multi oameni le vad ca pe acelasi lucru, nu ii condamn, fiecare are voie sa aiba propria opinie.

Katy said...

Speechless....:)

Stela Gheorghe said...

Speechless in ce sens? :) e de bine sau de rau?

Anonymous said...

Doi de 10 pentru ce ai scris! Se vede multa ratiune in ceea ce scrii, vreau sa te intreb alceva...este posibil sa iubesti o persoana (sentimente traite din ambele parti) si a ta si a partenerului si sa te indragosteti de alcineva? Din fericire nu am trait asa ceva si raspuns meu ar fi: nu! insa vreau sa imi spui si tu.ms

Stela Gheorghe said...

Nu pot sa-ti raspund, pt ca nu sunt psiholog si nici specialist intr-ale iubirii :) Eu doar mi-am expus punctul de vedere asupra unui subiect, fiecare poate s-o faca.

Elisabeta Balaur said...

Ai perfecta dreptate! Si pentru mine sunt doua chestii (total) diferite. Eu am fost indragostita de mai multe ori, dar am iubit o singura persoana, e o diferenta clara intre cele 2 .
De asemea, cred ca daca intr-adevar IUBESTI pe cineva, sentimentul ala nu dispare decat in cine stie ce circumstante foarte grave si in urma unor actiuni extreme din partea persoanei pe care o iubesti, si poate nici atunci, pe cand indragosteala poate sa treaca repede sau chiar foarte repede.

Post a Comment