Saturday, November 12, 2011

Fumatul in timpul sarcinii – ignoranta si egoism

Am vazut in parc cateva gravide care fumau si cateva mamici care alaptau cu tigara in mana. Mi se pare cel mai ingrozitor lucru. Este vorba in primul rand de ignoranta – copilul din burtica sau nou-nascutul si asa va fi expus unei lumi pline de pericole cum ar fi poluarea, hrana artificiala sau stress, dar mama ii mai administreaza in mod constient inca o doza de pericol, doar pentru ca ea nu are taria de caracter sa renunte la un obicei prost care nici ei nu-i face bine. In al doilea rand este vorba de egoism. O femeie insarcinata fumatoare demonstreaza deja ca ii pasa mai mult de ea insasi decat de copilul pe care urmeaza sa-l aduca pe lume. Poate suna dur, dar eu asa vad lucrurile. La orice slabiciune se poate renunta cu putin efort daca aceasta renuntare iti va aduce tie sau celor din jur un beneficiu pe termen lung. Nu pot compara fumatul cu nici o alta slabiciune, pentru ca nu exista nimic similar, poate doar jocurile de noroc, intr-o oarecare masura. Insa alea pot doar sa te ruineze financiar nu si pe interior.
Tentatiile sunt mari in ziua de azi, inclusiv pentru o femeie insarcinata, care poate isi doreste o prajitura apetisanta de la cofetarie (toate sunt facute din crema artificiala), o punga de cheaps-uri (otrava adevarata), o noapte petrecuta intr-un club de distractii (zgomotul foarte mare si fumul de tigara excesiv ii poate face rau bebelusului), etc. Dar inainte sa dam frau liber poftelor trebuie sa ne gandim ca nu mai suntem in secolul 19 cand se faceau copii pe banda. Acum varsta medie a gravidutelor porneste in general de la aproape 30 ani, multe fac si dupa 30, cand deja si asa exista pericole foarte multe din punct de vedere fiziologic atat pentru mama cat si pentru fat. Cand te decizi la o sarcina dupa 30 ani iti iei un angajament foarte serios pentru ca nu ai timp sa mai incerci inca de 5 ori dupa aceea. Si chiar am observat ca gravidele de 20 si ceva de ani sunt mult mai distrate, neatente si nu iau in serios responsabilitatea, poate pentru ca au tot timpul din lume sa mai incerce in cazul in care pierd o sarcina sau nasc un copil cu malformatii din cauza fumatului.
Din pacate si asa traim intr-o tara mizerabila care nu da doi bani pe reproducere si natalitate. Sistemul sanitar nu permite o urmarire normala a sarcinii pe bani putini. In aceste conditii de ce ne-am face si noi rau cu mana noastra? Un efort, un mic efort, dar satisfactia va fi mare atunci cand ti se va spune ca ai nascut un bebelus perfect sanatos. Intr-adevar, nu exista garantia ca va fi sanatos daca nu fumezi, dar macar stii ca ai facut tot posibilul sa contribui la sanatatea lui.

1 comments:

Masaj erotic said...

Ai mare dreptate. Si eu ma ingrozesc cand vad femei insarcinate fumand... Imi pare rau pentru bietii copilasi...

Post a Comment